Yksinyrittäjyys: Tiimiyrittäjästä yksinyrittäjäksi

Tiimissä on paljon voimavaroja, mutta yksinyrittäjyydessäkin on puolensa. Kun puolitoista vuotta toimi 12 hengen tiimissä, yksin yrityksen perustaminen voi tuntua vaikealta ja pelottavalta. Kuitenkin tiimiltä saatu tuki ja apu antaa voimia toimimaan myös yksin. Tämän takia yksinyrittäjälle on tärkeää kuulua yhteisöön, josta saa vertaistukea, neuvoja ja apua arkeen.

Yksinyrittäjäristeily

Olin viime sunnuntaina Varsinais-Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäristeilyllä noin 100 muun yksinyrittäjän kanssa. Risteily oli järjestetty erinomaisesti ja jokaisen osallistujan minuutin mittaiset hissipuheet helpottivat verkostoitumista. Risteilyn aikana sain paljon ideoita omaan toimintaani sekä muutamia potentiaalisia asiakkaita ja yhteistyökumppaneita. Tärkeintä tällaisissa tapahtumissa yksinyrittäjälle näkisin kuitenkin olevan vertaistuen saaminen yksinyrittäjyyteen.

Aamupäivä kului mukavasti hissipuheiden ja lyhyiden tietoiskujen lomassa. Itse pääsin omaksi onnekseni ääneen jo ensimmäisessä hissipuheiden osiossa. Muuten olisin varmaan jännittänyt koska oma vuoroni tulee ja suurin osa puheenvuoroista olisi mennyt ohi. Vaikka suunnittelin ja harjoittelin puheenvuoroni etukäteen, meinasi minuutin aika olla liian lyhyt. Vaikka siinä ajassa saakin paljon sanottua, kun on kunnolla valmistellut mitä haluaa sanoa. Tavoitteenani oli jäädä kuulijoiden mieleen aktivoimalla heitä puheenvuoroni aikana ja myöhemmin risteilyllä huomasin onnistuneeni.

Voisi kuvitella, että 100 yksinyrittäjän minuutin mittaiset hissipuheet puuduttaisivat, toimialojen ja persoonien kirjo oli niin laaja, että hissipuheet nousivat yhdeksi muistettavimmiksi asioiksi risteilyllä. Hissipuheista sai paljon tietoa muista risteilijöistä ja helpotti keskustelun aloittamista. Osallistujille jaettiin lähtiessä myös osallistujalistat, joihin kukin oli saanut lähettää myös lyhyen esittelyn yrityksestään. Näin nimien ja kasvojen yhdistäminen oli helppoa ja jokainen varmasti pääsi keskustelemaan kiinnostavien kanssaosallistujien kanssa.

Yksinyrittäjyys vai tiimiyrittäjyys

Kuten jo mainitsin, molemmissa on puolensa. Tiimiyrittäjyydessä uusien ideoiden kehittäminen ja sparraus onnistuu helposti. Kun ideointiin osallistuu monta henkilöä, ajatukset saavat uusia näkökulmia. Vaikeaa on määritellä tiimiyrittäjyyden huonoja puolia, mutta niitäkin on. Päätöksenteko on hitaampaa, kun päätökset tehdään yhdessä. Aikataulujen sovittaminen vaikeutuu mitä useamman ihmisen kalentereihin koitetaan sovittaa yhteistä hetkeä.

Konkreettinen esimerkki yhteisen sopivan ajan löytämisestä osuukin tälle viikolle. Opiskelijaosuuskuntamme Droppi on pikkuhiljaa tullut tiensä päähän jäsenten valmistumisen lähestyessä ja pitäisi päättää mikä on osuuskuntamme kohtalo. Kun kaikilla jäsenillä on hyvin eriävät aikataulut, on yhteistä hetkeä vaikea löytää. 12 ihmisen aikataulujen yhteensovittaminen osoittautui meidän kohdallamme mahdottomaksi. Päädyimme kuitenkin pitää kokouksemme ajankohtana, joka sopi suurimmalle osalle. Paikalle saapui 12 jäsenestä 5.

Yksinyrittäjänä kaikki päätökset ovat yhden ihmisen tehtävissä. Päätöksen teko on tämän takia paljon nopeampaa, tietenkin sekin riippuu yrittäjän päätöksentekokyvyistä. Ideointi voi yksin taas jäädä hieman yksipuoliseksi. Mutta siihenkin hyvillä tukiverkostoilla voi saada apua. Kaikilla yksinyrittäjillä ei välttämättä löydy lähipiiristä ideointiin ja vertaistukeen sopivia henkilöitä. Tällaisia ryhmiä kuitenkin voi löytää. Esimerkiksi Facebookista löytyy paljon yrittäjien vertaistukiryhmiä. Itse kuulun tällä hetkellä lähes kymmeneen. Ryhmät jakautuvat alueellisesti tai muilla yksilöivillä kriteereillä sekä tarkoituksellaan.

Jollet vielä kuulu tällaiseen ryhmään, suosittelen liittymään. Vaikka et itse olisi niinkään aktiivinen ryhmään kirjoittelija, pelkästään julkaisuja lukemalla voit oppia paljon ja saada vastauksia mielessäsi pyöriviin ajatuksiin. Tässä muutama ryhmä, johon itse kuulun:

Yrittäjät

Naisyrittäjät

Bloggaavat yrittäjät

Turun seudun naisyrittäjät

Tmi Yrittäjät

Varsinais-Suomen Nuoret Yrittäjät

Yrittäjältä Yrittäjälle Työtori

Yrittäjä Yrittäjälle Apuun!

Voit lähettää liittymispyynnön, jonka ryhmänjäsenet hyväksyvät. Muista kuitenkin aina liittyessäsi lukea myös ryhmän säännöt ja määritykset sen tarkoitukselle.

Minä itte

Vaikka nautin kovasti tiimiyrittäjyydestä, yksinyrittäjyys selkeästi sopii minulle. Tajusin yksinyrittäjäristeilyllä lounasseurueen vitsailujen kautta kuinka jo lapsena olen osoittanut yksinyrittäjyyden piirteitä. Seurueessa tiedusteltiin elämän tilanteesta ja siihen totesin, vitsikkäästi ”Kaiken teen yksin, yksinyrittäjä, yksinasuva.” Tästähän saimme lounaan aikana muutamankin kerran sitten naurut viitatessamme yksintoimimiseeni. Jo lapsenahan usein käyttämäni lausahdus oli ”Minä itte!”. Äitini jaksaa tästä muistuttaa vieläkin. Vaikka lapsena kavereiden kanssa oli kivaa leikkiä ja liikkua, pärjäsin hyvin myös itsenäisesti.

Hyvä esimerkki ”Minä itte” -asenteestani on miten matkustin usein yksin jo 3-vuotiaasta saakka Turusta Helsinkiin bussilla. Kerrankin kun matkustimme äitini kanssa yhdessä autolla, pyysin äitiäni jättämään minut seuraavalle bussipysäkille, koska koin bussilla matkustamisen nopeampana keinona. Eihän se tietenkään nopeampaa olisi ollut ja matkustin kiltisti koko matkan auton kyydissä. Mutta tämä on hyvä esimerkki itsenäisestä toimimisestani jo lapsena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *