Voimaa verkostoista

Verkostoituminen on sanana monille lähes kirosana. Sanaa viljellään paljon varsinkin opiskelijoille. Lausahdukset: Muistakaa verkostoitua, verkostoituminen on tärkeää, verkostoista voimaa ovat päivittäisiä. Näitä ei kuitenkaan sanota turhaan. Kun omaat laajat verkostot, sinun on helpompi työllistyä, saada asiakkaita ja vertaistukea sekä luot nimeä itsellesi. Varsinkin yksinyrittäjälle hyvät verkostot ovat suuri etu. Mitä etuja verkostoista voi olla? Kerron tässä blogitekstissä muutamia konkreettisia esimerkkejä miten itse olen hyötynyt verkostoistani.

Apua yrityksen kehittämiseen

Olen toiminut reilut 1,5 vuotta 12 hengen osuuskunnassa Droppi. Kun yrityksessä on 12 jäsentä ja se on yhtälailla jokaisen oma yritys, on yrityksen toiminnan kehittäminen yhdessä paljon monipuolisempaa, mielekkäämpää ja näin myös helpompaa. Yksinyrittäjällä ei ole tätä mahdollisuutta. Olen kuitenkin saanut erityisesti Dropin jäseniltä paljon tukea ja ideoita SayDesignin kehittämiseen ja mahdollisiin asiakkaisiin.

Viimeksi viime viikolla julkaisemani blogitekstin jälkeen sain eräältä Dropin jäseneltä viestiä blogin kehittämiseksi. Blogin lukijat eivät välttämättä halua tai jaksa kommentoida, vaikka pitäisivätkin tekstistä. Mahdollisuus painaa perinteistä Tykkäys-nappia on helppo tapa antaa palautetta. Kiitos Varpulle vinkistä ja nyt blogiteksteistäni on mahdollista tykätä ja jakaa Facebookissa painamalla tekstin lopussa: Tykkää tai Jaa.

Työllistyminen

Monet työllistyvät suhteiden kautta. Jos et tunne oikeita ihmisiä, voi unelmatyö mennä sivusuun. Omalla kohdalla unelmatyön saanti oli kuitenkin kiinni rohkeudesta perustaa oma yritys. Vuosi sitten en vielä kuitenkaan pitänyt omaa yritystä vaihtoehtona. Viime keväänä hain ammattiharjoittelupaikkaa ulkomailta osittain myös suhteiden kautta. Harjoittelun haku kääntyikin päälaelleen, kun kyseinen yritys tarjosikin minulle työpaikkaa. Siinä vaiheessa en kuitenkaan voinut työtarjousta ottaa vastaan, opintoni olisivat jääneet kesken ja halusin suorittaa Tradenomin tutkinnon kunnialla loppuun.

Päädyin suorittamaan ammattiharjoitteluni itsenäisesti osuuskunnan kautta kahdelle asiakkaalle: Vantaan Festivaalit Oy:lle (Ruisrock) ja Terhi Mäkiniemelle Stressitön Mieli™ -koulutuksen puitteissa. Itsenäinen ammattiharjoittelu herätti mielenkiinnon oman yrityksen perustamiselle. Jokainen tapaamasi ihminen voi olla mahdollinen asiakas tai työnantaja. Terhin tapasin Viking Linen asiakasristeilyllä, jossa hän piti koulutuksen. Päädyimme juttelemaan ja sovimme tapaamisen jo seuraavalle viikolle.

Nyt olemme keskustelleet myös viime keväänä työtä tarjonneen yrityksen kanssa mahdollisesta yhteistyöstä yritystemme välillä. Keskustelut ovat vielä kesken, mutta uskon saavamme aikaan molemmille antoisan yhteistyösuhteen.

Vertaistuki

Yrittäjänä vertaistuen saaminen voi joskus olla vaikeaa. Varsinkin, jollei tunne muita yrittäjiä. Tämän takia itse koen erittäin tärkeänä kuulua paikalliseen yrittäjäjärjestöön. Näin saan helposti tiedon lähialueen tapahtumista, joissa pääsen tapaamaan muita yrittäjiä. Myös Nuorten Yrittäjien toimikunnan jäsenenä olen saanut paljon uusia tuttavuuksia, joiden kanssa voin keskustella yrittäjän arjesta. Tässäkin kohtaa aktiivisuus paikallisissa yrittäjien järjestämissä tapahtumissa on suurta plussaa, kuten mainitsin myös aikaisemmassa blogitekstissäni, jossa kerroin keinoja itsensä kehittämiseen ja tietotaidon ylläpitämiseen.

Uusia ideoita

Hyvät lähtökohdat verkostoihin olen saanut myös opiskellessani Turun BisnesAkatemiassa. BisnesAkatemiassa on paljon voimavaroja innokkaissa yrittäjähenkisissä nuorissa. Olen tällä viikolla toiminut toimeksiantajana ensi syksyllä BisnesAkatemiassa aloittaville opiskelijoille ideointikilpailussa. Toimeksiannossa hain ideoita asiakkaani markkinointiin ja ideoita tuli todella paljon. Sain myös kiitosta opiskelijoilta ja valmentajilta ideointikilpailun kehittämisestä. Kilpailun avulla opiskelijat pääsivät heti käsiksi oikeaan yritykselle toteutettavaan toimeksiantoon, joita heille tulee paljon lisää syksyllä aloittaessaan.

Itse BisnesAkatemiassa opiskelleena, tiedän kuinka hyviä ideoita ja innokkaita tekijöitä sieltä löytyy. Aion jatkossakin tehdä BisnesAkatemian osuuskuntien kanssa yhteistyötä varsinkin ideointia tarvitsevissa projekteissa. Tiimissä on voimaa ja yksinyrittäjänä ideointi voi jäädä yksipuoliseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *